A+ A A-

Els Consells Comarcals del Sobirà i el Jussà uneixen forces per impulsar un projecte existent de millora de la carretera de Comiols

El nou recorregut suposaria reduir uns 10 minuts de trajecte entre Tremp i Artesa de Segre 

· El cost estimat del projecte rondaria els 150 milions d'euros Els Consells Comarcals del Pallars Jussà i el Pallars Sobirà han acordat unir forces per impulsar de manera conjunta una reivindicació històrica: la millora de la carretera de Comiols. Es tracta de recuperar un projecte ja existent i a nivell d'execució -fet que permetria començar les obres a curt termini-, que suposaria una reducció d'uns 10 minuts de trajecte entre Tremp i Artesa de Segre. 

 

 


La proposta de millora correspon a la presentada per la Generalitat l'any 2009. El fet que el projecte ja estigui redactat i aprovat significa que les obres podrien arrencar en el moment que el Govern hi destini una partida pressupostària. Aquest és, de fet, l'objectiu  dels ens comarcals pallaresos, que faran arribar la seva reivindicació al Govern de la Generalitat en les properes setmanes.
El president del Consell Comarcal del Pallars Sobirà, Carles Isús, ha explicat que la proposta consensuada "no és ni la bona ni la dolenta", sinó que es tracta d'un projecte "realista" que s'ha acordat impulsar un cop analitzades totes les opcions que hi ha sobre la taula. Segons Isús, el seu cost estimat estaria per damunt dels 150 milions d'euros.
Isús ha afegit que el projecte quedaria "coix" si, a més, no planteja la opció de construir carreteres variants a les poblacions més importants, ja que creu que és aquí "on realment
s'aconseguiria guanyar temps". El president del Sobirà ha assegurat que es farà arribar també aquest plantejament al Govern de la Generalitat.


Isús ha fet extensiu el seu desig perquè altres institucions se sumin al projecte, com la delegació del Govern a l'Alt Pirineu i Aran o els ajuntaments implicats de les dos comarques, i ha explicat que properament es farà arribar la proposta a la comarca de la  Noguera. Pel president del Sobirà, la carretera de Comiols "és una infraestructura molt important, ja que ens comunica tant amb Lleida com amb Barcelona". 
De la seva banda, el president del Consell Comarcal del Pallars Jussà, Constante Aranda, ha reclamat una partida per Comiols en els pressupostos d'aquest any. Per Aranda, aquest "no és el projecte ideal, perquè retalla poc en quilòmetres, però sí el més factible a curt termini". Aranda assegura que estaria disposat a escoltar altres propostes, però "amb el compromís explícit que en un màxim de quatre anys s'executi l'obra". La nova carretera El projecte recuperat pels Consells Comarcals pallaresos consisteix en la construcció d'una nova carretera entre Artesa de Segre i Isona, pel coll de  omiols, que permetria millorar les prestacions de l'itinerari actual, la seguretat viària i la comoditat en la conducció. Permetria, a més, potenciar les comunicacions entre la Noguera i el Pallars Jussà i afavorir l'accessibilitat al Pirineu pel Pallars.

La carretera projectada té una longitud de 29,4 quilòmetres i discorre entre l'inici de la variant d'Isona i Conques de la C-1412, a l'alçada de Figuerola d'Orcau, i el final de la variant de la C-14 d'Artesa de Segre. El traçat seria completament nou en 9 quilòmetres; en 6 quilòmetres aprofitaria la calçada existent i en els 14 restants, remodelaria el recorregut, tot seguint el corredor de pas actual per a minimitzar l'impacte. La nova carretera inclouria 5 túnels, que sumen 1,4 quilòmetres, i 5 viaductes, amb una longitud total d'1,5 quilòmetres.


La via tindria una amplada de 9 metres, amb dos carrils de 3,5 metres i dos vorals d'1 metre. En bona part del recorregut, preveu la formació d'un carril addicional per a facilitar l'avançament de vehicles lents; en total, els trams amb tercer carril sumaran una longitud de 13,9 quilòmetres, prop del 50% del recorregut. 


Al llarg del traçat, la nova via comptarà amb 11 accessos que facilitaran la connectivitat amb nuclis de població i altres carreteres i estaran formats per encreuaments amb tercer carril per a girs a l'esquerra. 

Lo Pallars Televisió a twitter

2013 Lo Pallars televisió

Identifica´t or Registra´t

Registra´t

Registre d'usuari
UK Bokmakers ArtBetting.net - Bookmakers reviws.
Read more for Ladbrokes the UK bookmakerLadbrokes Registration - full information
Bokmaker Number 1 in uk William Hill Registration WH